maanantai 5. tammikuuta 2009

Sämpylöitä, onko näitä?


Alkoi tehdä mieli sämpylöitä, vieläpä oikein kunnon uunituoreita, höyryäviä sellaisia. Minusta tämä on aika hyvä perusohje, jonka löysin täältä (11. viesti). Sovelsin sen verran, että jätin kauraleseet pois, kun niitä ei sattunut kaapista löytymään. Lisäsin myös öljyn.

6 dl grahamjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
2 pussia kuivahiivaa (22 g)
2 tl suolaa
5 dl vettä (kädenlämpöistä!)
n. ruokalusikallinen öljyä.

Sekoita jauhot, kuivahiiva ja suola.
Lisää vesi ja öljy.
Vaivaa, kunnes alkaa tuntua taikinalta ja irrota sormista.
Anna kohota lämpimässä paikassa.

Tammikuussa oli vaikea löytää "lämmintä paikkaa", joten lämmitin uunin 50 asteeseen, ja otin se pois päältä. Annoin taikinan kohota jälkilämmössä puolisen tuntia, jonka jälkeen otin pois ja lämmitin uunin 200 asteeseen. Tässä vaiheessa voi taikinasta muotoilla joko pyöreitä sämpylöitä, tai laittaa taikinan vuokaan. Itse tein vuoassa, koska minua laiskotti. Vuoka kannattaa tässä tapauksessa rasvata sisältä ja levittää korppujauhoa tasainen kerros. Tämä estää taikinaa liimautumasta vuokaan.

Anna paistua noin 20 minuuttia.

Monet suosivat myös erilaisia täytteitä. Porkkana on suhteellisen suosittu, joten sitä kannattaa raastaa taikinan sekaan vaivauksen loppupuolella. Määrä vaihtelee oman maun mukaan, ota kuitenkin huomioon, että edellä antamaani ohjeeseen uppoa muutama porkkana. Itse en tällä kertaa kuitenkaan käyttänyt porkkanaa, vaan aurinkokuivattuja tomaatteja. Ak-tomaatteja kannattaa liottaa vedessä yön yli, jos ne ei ole valmiiksi öljyliemessä. Niistä tulee silloin mehevämpiä ja muutenkin täyteläisempiä, eikä muistuta rakenteeltaan kuivalihaa.

1 kommentti:

  1. Tätä minä olen aina toivonut.. ihanaa! Täytyy heti kokeilla ohjetta ;)

    VastaaPoista