keskiviikko 28. tammikuuta 2009

Maustetut leipäpalat


Onko leipiä, jotka ovat lojuneet keittiössä jo niin kauan, että alat epäilemään niiden tuoreutta? Ei hätää, voit melko vaivattomasti loihtia itsellesi pikkupurtavaa leivistä, joista et tiedä, ehditkö sellaisenaan syödä. Tarvitset käytännössä vain

leipää
öljyä
mausteita

Leikkaa leipä sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Tee sen jälkeen mausteseos. Kaada öljyä keskikokoiseen kulhoon sopivan kokoinen kerros. Lisää sen jälkeen mausteita oman maun mukaan, itse pidän chilistä, mustapippurista, valkosipulijauheesta, paprikajauheesta ja sen sellaisesta. Maista välillä seosta pienen tipan verran silloin tällöin, kunnes olet tyytyväinen makuun. Laita samalla uuni lämpiämään 100 asteeseen.

Pyörittele leivänpalasia mausteseoksessa vapaasti valitsemallasi tavalla. Mausteseosta ei tarvitse olla paljonkaan leivän päällä, etenkin jos olet tehnyt siitä tujua. Asettele palaset pellille. Tähän mennessä uuni on varmaan jo 100 asteessa, joten laita ne uunin alatasolle. Anna paistua noin puoli tuntia, ja alenna sitten 50 asteeseen. Odota toiset puoli tuntia, ennen kuin otat uunin pois päältä. Anna leipien tällöinkin vielä olla jälkilämmöllä.

Ideana olisi saada leivistä rapeita ja maukkaita. Niistä saa hyvin nopeasti vain rapeita, paitsi jos pitää noen mausta. Kannattaa maistaa leipiä silloin tällöin, jos edellä kuvatun prosessin jälkeen ne ovat vielä hiukan sitkeitä tai pehmeitä sisältä, lämmitä uuni takaisin 50 asteeseen.

Ekologinen kokki paistaa ensin ruokaa korkeassa lämpötilassa, ja valmistaa nämä leivät jälkilämmöllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti