torstai 29. tammikuuta 2009

Patongit (3 kpl)

Nämä sopii mielestäni parhaiten sellaisiin herkutteluhetkiin kun tekee mieli kotitekoista Subway -tyylistä patonkia. Ei erityisen halpaa siis, kun huomioi täytteiden hinnat näin talvisaikaan kun tuoreet salaattiainekset maksaa kukkasia, patonkien tekeminen itsessään ei kuitenkaan maksa paljon.

Patonkien tekemiseen menee aikaa, mutta onneksi ainekset on sellaisia että pitäisi lähes tulkoon kaikilta löytyä kotoa milloin vain. Eniten kirpaisee kenties uunin turha päälläpito ja sen aiheuttama sähkön tuhlaus.

Ohje on lainattu Voisilmäpeliä -blogista


Tarvitset:

- kuivahiivaa pussillisen
- 1 rkl sokeria
- 3 1/2 dl vettä
- 9 dl jauhoja
- 2 1/2 tl suolaa
- tilkka öljyä

Mitä sitten tehdään:
Kaada hiiva, sokeri ja n. 40 asteinen vesi kulhoon, ja anna sen seistä 5-10 minuuttia tai kunnes seos vaahtoaa.

Lisää sitten seokseen puolet jauhomäärästä, ja sekoita huolellisesti. Lisää sitten suola ja loput jauhosta, ja sekoita.

Vaivaa taikinaa n. 10 minuuttia kunnes taikina ei tartu enää sormiin ja on rakenteeltaan kimmoisaa.

Levitä tilkka öljyä isohkon kulhon reunoille ja laita taikina siihen kohoamaan vähintään puoleksitoista tunniksi.

Kun taikina on kohonnut, laita uuni lämpiämään 250 asteeseen ja laita sinne uunin kestävä kulho täynnä vettä, sekä pelti valmiiksi kuumenemaan. Veden on tarkoitus höyrystyä uunin lämpiämisen aikana.

Kaada taikina jauhotetulle leivinalustalle ja jaa se kolmeen osaan, käsittele yksi pala kerrallaan.

Levitä taikinapala varovasti (tarkoitus on pitää taikina mahdollisimman kuohkeana ja varoa taikinassa olevia ilmakuplia) neliönmalliseksi palaksi ja taita se vastakkaisilta reunoilta yhteen, puristele saumakohta niin että se pysyy yhdessä. Taita taikinapala vielä kerran saumakohdalta kahtia ja puristele uusi saumakohta kiinni

Käännä pala sitten saumapuoli alaspäin, ja pyörittele patonki varovasti vähän pidemmäksi ja ohuemmaksi pötköksi. Toista toisillekin palasille.

Anna patonkien kohota 30-60 minuuttia leivinpaperin päällä, ja siirrä se sitten varovasti uunista otetulle pellille. Tee muutama viilto kunkin patongin päälle ja siirrä patongit uuniin.

Paista 20-30 minuuttia kunnes patongit ovat kauniin keltaruskeita. Anna vielä jäähtyä parikymmentä minuuttia ennen nauttimista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti