tiistai 3. helmikuuta 2009

Seitanpihvit (n. 20 kpl)


Tunnustettakoon. Tämä ei ole erityisen halpaa ruokaa, ja tässä on aika paljon aineksia mitä ei ihan kaikilta kotoa löydy. On nämä kyllä kuitenkin kokeilemisen arvoisia! Olen itsekin nimittäin jo kuukausi kaupalla kuolannut näiden pihvien perään. Tämän resepti on peräisin Yllin kyllin - herkkuja isolle ja pienelle joukolle -keittokirjasta, minun kokeilemista aiemmin esti että meiltä ei löytynyt kikhernejauhoja, nyt kun on niitä niin sain kokeiltua.
Muistakaa myös että resepteissä saa vähän soveltaa, ja etenkin toi keitinliemi ja marinadi on minusta vain ehdotukset, ei niissä mitään niin erityisen hyvää ollut ettei jokin muukin versio voisi onnistua yhtä hyvin.

Oluthiivahiutaleet maksaa 110 gramman pakkaus 4,80 euroa luomukaupasta.
Kikhernejauhot maksaa Ekolossa 6,50 €/500 grammaa, Turun Siwaily -liikkeessä ne kuulema maksavat 2,30 €/kilo.
Gluteenijauhot maksavat Ekolossa 2,50 €/250 gramman paketti.
Soijajauhot maksaa Ekolossa 2,50 €/300 gramman paketti, niitä löytyy myös ainakin isommista ruokakaupoista.


Tarvitset:

(pihveihin)
- 0,5 dl soijajauhoja
- 1 dl kikhernejauhoja
- 1 dl oluthiivahiutaleita
- 5 dl gluteenijauhoja
- 0,5 tl jauhettua inkivääriä
- 1 rkl soijakastiketta
- 2,5 dl vettä (minä laitoin tilkan enemmän)
+ öljyä paistamiseen

(mausteliemeen)
- 2-3 l vettä (laitoin itse vähän yli kaksi litraa, eikä kattilaan ois mahtunutkaan enempää)
- 1,3 dl balsamiviinietikkaa
- 0,3 dl soijakastiketta
- 0,3 dl siirappia
- 2 kasvisliemikuutiota

(marinadiin)
- 0,3 dl tomaattipyrettä
- 0,5 dl kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä
- 0,3 dl balsamiviinietikkaa
- 0,45 dl soijakastiketta
- 0,5 tl chilirouhetta
- 1 rkl paprikatahnaa (korvasin tämän 1 tl paprikajauhetta)
- 0,45 dl yrttimausteseosta (en tiennyt mitä tällä tarkoitettiin, laitoin n. 1 tl yrttiseosta)
- 1 tl curryjauhetta
- 3 tl valkosipulimurskaa
- 0,5 dl vettä


Toimi näin:

Tehdään ensin pihvitaikina. Sekoita sitä varten kaikki pihveihin tulevat kuivat aineet keskenään. Sekoita sitten soijakastike veteen toisessa astiassa, ja kaada neste kuivien aineksien joukkoon. Sekoita massa sileäksi taikinaksi, ja vaivaa sitä käsin 5-10 minuuttia. Muotoile taikina sitten kahdeksi pötköksi ja leikkaa siitä suhteellisen ohkaisia siivuja. Painele tai nuiji siivut sitten vielä ohkasemmiksi, siivut saa olla hyvinkin ohuita koska ne paisuvat keittäessä. Pihvit kannattaa asettaa keittämistä odottamaan erilleen toisistaan, sillä ne tarttuvat toisiinsa helposti kiinni.

Tee siiten mausteliemi. Mittaa siis kaikki siihen tulevat ainekset kattilaan, kiehauta se ja pudota pihvit yksitellen kiehuvaan veteen. Anna pihvien kiehua puolisen tuntia, voit tosin vielä tämän jälkeen jättää pihvit maustumaan liemeen vielä pariksi tunniksi (ekologinen kokki käyttää tosin liemen vielä hyväksi pihvien keittämisen jälkeen, liemessähän voi keittää vaikka makaronit tai riisit)

Sitten marinadin kimppuun. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään isohkossa kulhossa, ja pyöritä pihvit marinadissa. Jätä ne sitten vielä marinoitumaan vähintään tunniksi mutta mielellään yöksi jääkaappiin.

Paista tai grillaa pihvit marinoinnin jälkeen kauniin ruskeiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti