tiistai 27. heinäkuuta 2010

Kaalikääryleet


Nämä oli käydä minun kohtalokseni. Näitä tehdessä uuni meni rikki, ja jouduttiin odottamaan että saadaan uusi tilalle. Sitten uuteen uuniin oli jäänyt joku pieni muovinen juttu uunin perälle, minkä sitten sulatin ja tuhosin puolet sekä omista että siskoni aivosoluita kun niitä höyryjä hönkäillessä rapsuteltiin muovia irti. Kääryleissä ei ole kuitenkaan mitään vikaa!

Ohje on sovellettu 1/2009 Olivia lehdestä vegaaniseksi.

Tarvitset:
- iso varhaiskaali (minulla oli vain reilu kilonen, ja täytettä jäi yli, mut huomio että iso kaali vaatii isoa kattilaa) (hinta 1,29 €/kg s-marketista)
- vettä ja suolaa sen keittämiseen

- 1 dl puuroriisiä + 4 dl vettä + ripaus suolaa
- sipuli
- loraus öljyä paistoon
- 1/2 dl korppujauhoja
- 2 dl soijaruokakermaa
- n. 250 grammaa kuivaa soijarouhetta
- 1 tl suolaa
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 tl mustapippurirouhetta
- 1 tl meiramia

- 2 rkl sulaa kasvismargariinia
- 2 rkl siirappia

Kiehauta vettä isossa kattilassa, ja mausta suolalla. Koverra veden lämmittyessä kaalista kanta syvältä pois. Nosta sitten kaali kattilaan. Minulla kaali ei mahtunut hyvin kattilaan, jotan pyörittelin sitä siellä haarukan ja lastan avulla, käy se niinkin mutta lehtiin tuli vähän turhia reikiä.
Kun kaalin uloimmat lehdet alkaa tummua reunoilta sekä pehmetä, irrota ne varovasti ja aseta pyyhkeen päälle kuivahtamaan. Jatka keittämistä ja lehtien irrottelua kunnes kaikki kaalin vähintään kämmenen kokoiset lehdet on irroitettu.

Keitä riisipuuro, ja mausta ripauksella suolaa. Kun kaikki vesi on imeytynyt riiseihin laita puuro jäähtymään.

Silppua sipuli. Lorauta pannulle öljyä ja kuulota hieman sipulia. Lisää sitten kuiva soijarouhe pannulle ja lisää siihen pikkuhiljaa vettä kunnes rouhe on kunnolla turvotettu. Mausta lorauksella soijakastiketta ja 1/2 tl mustapippurirouhetta.

Laita korppujauhot kulhoon ja kaada päälle soijaruokakerma. Anna turvota viitisen minuuttia ja pilko sillä välin loppu kaali joka oli liian lopulliseen kääreeseen. Lisää sitten korppujauhojen sekaan pilkottu kaali, riisipuuro, soijarouhe ja sipuli sekä loput maisteet.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Levitä keitetyt lehdet alustalle, ja laita kaksi ruokalusikallista täytettä lehden keskelle. Taita sitten lehden paksumpi puoli täytteen päälle, taita sitten reunat ja pyöräytä lopun lehden ympärille. Tarkoituksena on tehdä napakoita kääryleitä. Tee näin kaikille lehdille.

Sulata uunivuoan pohjalle voi tasaisesti. Asettele sitten kääryleet siihen tiiviisti ja valuta päälle siirappi. Anna kääryleiden ruskistua ensin 225 asteessa ja pienennä sitten 175 asteeseen ja kypsennä noin tunti, kääryleet saa tulla aika tummiksi. Valele kääryleitä paistinliemellä muutamia kertoja paiston aikana.

Nauti puolukoiden tai puolukkahillon kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti