sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

Liha(ttomat)piirakat (10 kpl)

Tämä ei ole mitään pikaruokaa, eikä ainakaan terveysruokaa, mutta rasvaista ja herkullista kyllä varmasti! En edes osannut arvata että pitäisin näistä herkuista näin paljon, sillä muistikuvani lihiksistä on lähinnä rasvainen ja mauton mötkö lautasella. Mutta ah kun sain vihdoin vegaanisen lihikseni lautaselle ja sen päälle sinappia ja ketsuppia niin koin jotain omituisen autuasta nautintoa.
Eli hyvää oli, ja olen varma että perus lihaanit ei maista eroa omiin versioihinsa, joten jos on sellaisia rasvaisen ruuan lihaaniystäviä tulossa kylään, ja jaksaa nähdä vaivaa ruokaan niin näitä kannattaa kokeilla!
Vegaanisia lihiksiä on viimeaikoina tehty myös Dinan maailmassa, mistä minäkin vähän ohjeita tarkistin, joten sieltäkin kannattaa vinkkejä etsiä.


Taikina:
- 5 dl vettä
- 1 pss kuivahiivaa
- 2 tl sokeria
- 2 tl suolaa
- 2 rkl öljyä
- 11 dl jauhoja (+ lisäksi jauhoja leivontaan)

Täyte:
- 2 pientä sipulia
- 3-4 valkosipulinkynttä
- mietoja sieniä maunmukaan, esim. herkkusieniä
- 1 dl puuroriisiä (keitettynä ohjeen mukaan vaikkapa kauramaitoon)
- n. 200 g soijarouhetta
- paprikajauhetta
- mustapippuria
- suolaa
- loraus soijakastiketta

+ uppopaistoon öljyä


Tee riisipuuro ennakkoon, tai jos sinulla on mahdollisuus komentaa toinen kokki hetkeksi käyttöösi, niin toinen voi leipoa taikinaa toisen hämmentäessä puuroa. Tietenkin jos on vaikkapa vesihaudekattila käytössä niin puuro ei vaadi niin paljon vahtimista että siitä taikinan leipomisesta selviää yksinkin. Puuroa kuitenkin kannattaa tehdä kerralla isompi määrä, sillä sen valmistamiseen kuluu energiaa paljon, lopusta puurosta voi sitten vaikka tehdä karjalanpiirakoita, jos ei sitä sellaisenaan halua syödä.
Kuulin sellaisen vinkin, että jos ei halua kaura- tai soijamaitoon puuroa tehdä, niin hyvä keino on tehdä puuro muuten veteen, mutta lisätä siihen purkki soijaruokakermaa. Kauramaito maksaa keskikokoisessa k-marketissa n. 2 €/litra ja soijaruokakermapurkki (2 dl) n. 1,3 € joten pientä säästöä voisi tulla soijakermaa käyttämällä, jos se on toimiva keino.


Tehdään ensin taikina:
Lämmitä vesi 42 asteiseksi lämpöiseksi, eli vähän kättä lämpimämmäksi, ja sekoita siihen suola, sokeri ja hiiva. Lisää jauhoja taikinaan noin desi kerrallaan, ja lisää loppuvaiheessa öljy. Vaivaa taikinaa kulhossa kunnes siitä muodostuu kimmoisa pallo. Peitä sitten taikina liinalla ja laita se kohoamaan lämpöiseen paikkaan.

Tee sitten täyte:
Laita soijarouhe turpoamaan. Silppua sitten sipulit, valkosipulit ja sienet.
Heitä sitten sipulit pannulle kuullottumaan, lisää turvotettu soijarouhe ja sienet ja paista hetki. Mausta seos ja nosta jäähtymään, jos on mahdollista nostaa ruoka ulos (tietenkin kannellisessa astiassa), niin se on vielä näin viileillä kelillä nopea jäähdytyskeino. Sekoita jäähtynyt riisipuuro soijarouheseokseen.
Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, nosta se jauhotetulle pöydälle ja painele kuplat pois taikinasta.

Kauli taikinaklöntin yhtä nurkkaa ohuemmaksi, ja kun se on noin puolen sentin paksuinen niin leikkaa siitä halkaisijaltaan noin 13 cm kokoinen ympyrä, itse käytin tässä mitta-apuna pikkulautasta. Mielestäni kannattaa työstää vain yhtä ympyrää kerrallaan eikä leikata kasaa ympyröitä odottamaan sivuun.
Kun ympyrä on leikattu niin annostele siihen parisen ruokalusikallista täytettä niin että taikina on helppo taittaa keskeltä ja piirakan reunat mahtuu painelemaan kiinni. Paineluun voi käyttää haarukkaa, mutta minusta sormilla se sujui ihan tarpeeksi hyvin ja siististi.
Nosta sitten piirakat hetkeksi taikinan alle kohoamaan ennen uppopaistamista.

Kuumenna sitten öljy kattilassa tai wokissa 180 asteiseksi ja paista piirakat kauniin ruskeiksi. Aseta ne sitten talouspaperilla vuoratulle lautaselle ja peitä liinalla, niin piirakat ovat sopivan pehmeitä kun pitkän urakan jälkeen vihdoin pääset herkuttelemaan.
Jos lämpömittaria öljyn kuumuuden mittaamiseen ei ole, niin tee leipätesti, eli laske öljyyn palanen vaaleaa leipää. Jos öljy on tarpeeksi kuumaa, niin leivän palan pitäisi heti nousta pintaan poreillen, ja sen pitäisi ruskettua minuutissa. Muista uppopaistaessa ehdottomasti turvallisuusohjeet: pidä lähellä aina kattilan kantta ja patakintaita, älä missään vaiheessa jätä kattilaa hetkeksikään yksin ja älä missään vaiheessa lämmitä öljyä täysillä. Olkaa myös varovaisia liha(ttomia)piirakoita käännellessä ettette roiski öljyä päällenne, 180 asteinen öljy iholla ei varmaankaan tunnu kovin kivalta.
Paiston jälkeen säilö öljy, sillä se on käyttökelpoista myöhemminkin.

Muistan että isoäitini teki aikoinaan lihapiirakoita uunissa niin että häin paineli pellille taikinasta pohjakerroksen, laittoi sitten täytteen ja päällimmäiseksi lopun taikinan, siveli päälle öljyä ja paistoin uunissa ja pilkkoi palasiksi. Samanlaista lopputulosta siitä ei varmastikaan tule kuin uppopaistamalla, mutta jos ajansäästö on tärkeää niin tuotakin voi kokeilla.

2 kommenttia:

  1. Pitääpä tehdä tällaisia pakastimeen suurempi satsi kiireiseen nälkään! Me olemme muuten kokeneet ettei soijarouhetta kannatta "liottaa" vaan esim. paistettua sipulin pannussa lisätä sinne kuivana ja lisätä pienissä määrissä (esim. puoli desiä jos soijarouhetta valmistetaan kahdelle) vähitellen joko vettä tai kasvislientä ja antaa välillä imeytyä. Näin soijarouhe on pysynyt "erotellumpana" ja "jauhelihamaisempana". Oletko kokeillut?

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä! En ole tuollaisesta vinkistä kuullutkaan, mutta täytyy kokeilla seuraavalla kerralla kun soijarouheesta jotakin tekee.

    VastaaPoista