tiistai 1. syyskuuta 2009

Daal Bhaat



Daal bhaat tarkoittaa yksinkertaisesti linssiä (daal) ja riisiä (bhaat), joita nepalilaiset syövät kaksi tai kolme kertaa päivässä. Orpokodilla sitä syödään kaksi kertaa päivässä, aamulla 8-9 aikaan ja illalla 6-7 aikaan. Riisin ja linssikeiton kanssa tarjoillaan myös yleensä todella hyvää currya. Mielestäni linssikeitto ei ole järin voimakkaasti maustettu, ja curry taas voi olla todellakin tulinen.

Ainakaan ensimmäisen viikon aikana Daal Bhaat ei ole tullut korvista ulos, ja side orderina curry tai joku muu härpäke on ollut aina vähän erilailla tehty. Kirjoituspäivänä meillä oli soijapaloja ja eilen oli perunoita. Olen välillä miettinyt, miten ravintopitoista ruokaa Daal Bhaat + curry voi olla. Linsseissä on proteiinia ja muita tärkeitä ainesosia, mutta riisissä ei ole oikein mitään, sillä täällä syödään valitettavasti suurimmaksi osaksi valkoista riisiä.

Riisiä Nepalissa kasvaakin todella paljon, ja Chitwanin reissulla ei voinut kuin vain ihmetellä, miten nepalilaiset saavat riisin kasvamaan melkein missä vain. Maaseudulla monien mäkien rinteillä on riisiterasseja, ja melkein jokainen hedelmällinen maapala on valjastettu riisin kasvatukseen. Riisisadon jälkeen aletaan kasvattamaan vehnää (wheat, ei weed, niin kuin me ensimmäiseksi kuulimme).

Daal Bhaatiin tarvitaan siis vain

riisiä
linssejä
vettä
mausteita (linsseihin, suolaa ja turmerikkia)

Linssikeitossa on reilusti vettä, joten kyse ei ole meidän yleensä tekemästämme linssimuhennoksesta, jossa pikemminkin sekoitetaan vesi linsseihin, eikä päinvastoin. Ilmeisesti tässä linssikeitossa käytetään vihreitä linssejä, ja lopputulos on hyvin keittomaista. Sekoita sekaan suolaa ja turmerikkia makuun.

Riisi kannattaa ensin pestä huuhtelemalla se useaan kertaan. Näin poistetaan riisistä se pöly, mikä siihen on kertynyt kun kotipaikkakuntasi maanteillä on jyristellyt lyijybensaa käyttävät riksat, mikrodösät ja kuorma-autot. 50 kilon riisisäkkejä on myös heitelty varmasti lavalta toiselle, ja niiden päällä on istunut karrvaiset paskajaskat.

Riisi keitetään ihan normaalisti puutulella. Muista varmistaa, ettet jättänyt eilen pilkkomasi puut ulos monsuunisateen armoille, jolloin puun sytyttäminen on aika kinkkinen homma. Käyttämäsi rautapönttö kannattaa myös puhdistaa. Myös astia, jossa keität riisit, kannattaa valella savella ulkopuolelta, jolloin noki on helpompi pestä pois. Keittele riisiä kunnes se on kypsää. Riisiä ei tarvitse maustaa.

Riisi ja linssit keitetään yleensä yhtä aikaa, ja emme päässeet henkilökohtaisesti todistamaan linssien keittoa, vaan keskityimme riiseihin. Side orderina teimme perunoita riisien jälkeen. Perunoihin käytetään reilusti öljyä ja mausteita, ja teimme perunat seuraavista aineksista:





perunaa
öljyä
fenuqinvarsia
suolaa
turmerikkia
kuminansiemeniä



Pilko ensin perunat kokkiveitsellä leikkuulaudalla, tai kuten kuvassa, lattialla nepalilaisella vetsellä jalkojen välissä pienen pieniksi kuutioiksi.
Käytä laakeaa astiaa, vähän kuin wok-pannua, ja levitä paljon öljyä pohjalle. Perunoita ei ihan uppopaisteta, mutta öljyä tulee olla niin paljon että jokainen perunanpala on öljynpeitossa. Kuumenna öljy kuumaksi, tiedät että öljy on tarpeeksi kuumaa kun tiputat pari kuminan siementä öljyyn ja odotat että ne on muuttunut mustaksi. Muista, ettei vesi saa joutua kosketuksiin öljyn kanssa. Lisää vielä kokonainen chili öljyyn, ja pudottele perunat varovasti mutta nopeasti pannulle, ja kääntele perunoita ahkerasti. Mausta häpeilemättä kaikella, mitä sinulta sattuu löytymään. Lopputulos on varmasti aina erilainen. Anna perunoiden käristä kypsiksi, mutta älä anna palaa pohjaan.

Tähän mennessä aamaa on varmasti saanut linssit keitettyä, ja palauta mausteet hänelle. Nauti riisi, linssit ja potaatit asiaankuuluvalla hartaudella. Muista, että riisi on pääruoka, eivät potaatit, ja perunacurrya kannattaa ottaa vain muutama reilu lusikallinen. Vaikka potaateistasi tulikin taivaallisen herkullisia, älä ahmi niitä liikaa. Muista nauttia myös linsseistä ja riisistä. Jos riisi-linssi -yhdistelmä kuulostaa liian tasaiselta, muista, että Suomessakin ahmitaan keitettyjä perunoita ja väitetään niiden olevan "maukkaita" tai "terveellisiä". Talon Äijän tahi Ämmän tehtävä on syödä perunoiden paistamisen yhteydessä käristetty chili, häntä varten kannattanee varata vähän ylimääräistä vettä.

Ruokajuomana käy vesi, tai jos satut tulemaan etelä-euroopasta, Carlsberg, Tuborg, San Miquel ja Everest saattavat kiinnostaa enemmän. Rohkeampi yksilö saattaa myös haluta rakshia, Nepalin vastinetta kiljulle. Vastuuntuntoinen vapaaehtoinen pitäytyy kuitenkin vedessä, ja muutenkin sellaiset herkut kuten nuudelit, pitsat ja leivokset kuuluvat Thamelin turistighettoon. "Aikuisille" (=yli puolitoistametrisille pikkupojille) vinkiksi paikalliset viinat ovat kuulemma saamastamme ennakkotiedosta huolimatta korkealaatuisia, ja Nepalissa on muutamia arvostettuja tislaamoja. Toista se on kuulemamme mukaan ei niinkään kaukana kuin Indonesiassa, jossa paikalliset "vodkat", "viskit" ja "rommit" ovat vain samaa litkua eri väriainaineilla. Lähdekirjallisuutta lainataksemme, "riisistä se on tehty ja pontikalta se maistuu".

Toivottavasti Daal Bhaat -kokeilusi valottaa hiukan enemmän nepalilaista ruokakulttuuria. Yli 20 miljoonaa nepalilaista syö tätä safkaa päivittäin, mutta eipä täällä muutakaan oikein ole kuin riisiä ja linssejä. Riisistä saa kyllä tehtyä muitakin todella herkullisia ruokia, ja olemme törmänneet muutamiin aivan erikoisiin ilmestyksiin. Siitä kuitenkin seuraavalla kerralla.

Syö ruokasi niin nopeasti että kuvaaja ei ehdi ottamaan kuvaa.

1 kommentti:

  1. Joku turisti siellä käyttää lusikkaa. :)

    Kiitos ohjeesta mua on tuo mauste asia kummastuttanutkin pitkään.

    VastaaPoista