perjantai 16. tammikuuta 2009

Seitanpihvit (3 kpl aika isoja)

En ole ennen tehnyt seitania gluteenijauhoista, kun olen aina tykännyt vääntää niitä vehnäjauhoista, vaikka se aika työlästä onkin ollut. Gluteenijauhoilla on kyllä ehdottoman paljon nopeampaa ja helpompaa tehdä seitania, etenkin positiivista mielestäni on että seitantaikinan saa silloin jo lisättyä mausteita, toisin kuin vehnäjauhoilla teosta.

Olen kuullut että monet eivät tykkää seitanista jossa ei ole mukana gramjauhoja, koska se on ilmeisesti kumisempaa ilman niitä. Minulla ei valitettavasti ole kuitenkaan vielä gramjauhoja kotona kokeiltavina, joten tein seitania nyt ilman niitä. Minua ei toisaalta "kumisuus" haittaakaan, pidän siitä että seitanissa on purtavaa ja sitkeyttä. Lettupannu -blogissa on hyvät kuvalliset ohjeet seitanin tekoon.

Oluthiivahiutaleet maksoivat 4,80 € 110 gramman pakkaus luontaistuotekaupasta, ne voi kuitenkin jättää ihan hyvin poiskin. Gluteenijauhot maksavat Ekolossa 2,50 € 250 gramman paketti. Soijajauhot maksaa Ekolossa 2,50 € 300 gramman paketti, niitä löytyy myös ainakin isommista ruokakaupoista.

Tarvitset:

2,5 dl gluteenijauhoja
0,5 dl soijajauhoja
0,25 dl oluthiivahiutaleita
mausteita maun mukaan (paprikajauhe, chili, valkosipuli, mustapippuri jne.)
loraus soijakastiketta
loraus öljyä
vajaa 2 dl vettä

Lisäksi keittovettä ja kasvisliemikuutio, sekä haluamasilaista marinadia.

Sotke kuivat aineet keskenään ja märät ainekset keskenään. Lisää sitten neste kuiviin aineksiin, sekoita. Vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia, seitanista pitäisi tällöin tulla säikeistä.
Tee massasta sitten sopivan kokoisia paloja (huomioi että seitan turpoaa keitettäessä) ja keitä niitä n. 20-30 minuuttia, kunnes palaset kelluvat. Marinoi sitten seitania vähintään pari tuntia, mieluiten yön yli. Lopuksi paista siivut sopivat ruskeiksi.

2 kommenttia:

  1. Miksi se tarttee keittää? Itse olen mennyt aina paistamaan samantien...

    VastaaPoista
  2. ^ En tiedä parantaako se seitanin laatua vai mikä sen juju on, kun en ole ikinä kokeillut tehdä ilman keittämistä. En kuitenkaan muista että olisin ikinä löytänyt seitanohjetta jossa seitania ei ole keitetty (poikkeuksena seitankinkku ja makkarat, jotka tehdään uunissa). Jos pitää arvata niin veikkaan että seitan kannattaa keittää sen turpoamisominaisuuden vuoksi.

    VastaaPoista