sunnuntai 16. elokuuta 2009

Ruokailusta Nepalissa


Ruokablogin kirjoittajina oltiin tänne tullessamme tietysti kuola suupielestä valuen ja sormet näppäimistöllä kuumotellen odottamassa mitä ihania makunautintoja tulemme kohtaamaan. Tai no nyt vähän saatoin liioitella, mutta kuitenkin jännäilimme mitä kaikkia kasvisruokia maasta löytyy, onhan täällä sentään iso osa kansasta suurimman osan elämästään kasvissyöjiä.

Noh. Tästä siis päädyimme tilanteeseen että ensin hengailimme muutaman päivän Thamelissa guesthousissa, jolloin söimme sitä mitä maksoimme, ja elämyshaluisina (tai sitten ihan vaan piheinä/säästäväisinä/sniiduilevina) ihmisinä halusimme tietty syödä pienissä paikoissa jotka sijaitsevat hämärillä sivukujilla ja paljastuu joko ykkösluokan elämykseksi (kuten iso kasvismomoannos jotka söin kuudellakymmenellä sentillä jonkin sortin kiinalaisessa) tai sitten "no olishan se pitänyt arvata, kun se oli niin halpa paikka" pettymyksissä. Pääosin kuitenkin pitäydyttiin niissä halpaakin halvemmissa paikoissa koska kalliit ravintolat on täynnä voileipiä, pitsoja ja pasta-annoksia ja niissä ruoka ei muutenkaan ollut niin hyvää.
(Kuvassa Kaisla syömässä kasviscurrya naan-leivällä ja inkiväärimehulla organic cafeessa, oli muuten tulista mehua!)

Täällä orientoitumisleirillä taas ruokaelämykset ovat olleen vieläkin... hmm... erikoisemmat. Ensimmäinen ateria mitä täällä söimme pasta-annos. Sitten olemme syöneet mm. hampurilaisia, ranskalaisia, kevätrullia, perunakuutioita ja riisipuuroa. Vain muutaman kerran olemme syöneet riisiä ja linssikastiketta. Aamiaiseksikin ollaan syöty lettuja, pikakahvia ja valkoista paahtoleipää! Ainut iso ero ollaan huomattu kotoisiin asioihin on että kaikkeen mahdolliseen laitetaan mahdollisimman paljon sokeria. Paikalliseen chiyaan eli teehen tämä "neljä mitallista sokeria ja kaksi mitallista teetä" tapa oltiinkin jo omaksuttu, mutta että kahvikin maistuu vain sokerilta ja hedelmäsalaattiin täytyy laittaa sokeria, niin alkaa jo kuulostaa että hammaspeikoilla on aikamoiset bileet.
No me oltiin tietenkin eniten hämmentyneitä tällaisesta hampurilaisravinnosta, mutta ei sanottu tai kysytty mitään koska ei haluttu olla loukkaavia. Myöhemmin sitten selvisi että koska tulemme todennäköisesti syömään joka ikinen päivä orpokodeilla riisiä ja linssimuhennosta, niin meitä ei ole haluttu liikaa ennalta kyllästyttää näillä aineksilla.

Kuitenkin se mitä olen täällä syönyt paikallista (tai osin tiibetiläistä kuten momot ymmärtääkseni on ja osin tietysti intialaista) ruokaa on ollut hurmaavaa. On ihana kun ravintolassa liharuuat on usein eristetty omaan pieneen laatikkoonsa ja kaikki muu on kasvista. Ihanaa on myös se että täällä orientaatioleirillä kaikki on kasvisruokaa, jopa hampurilaiset. Jos lihaa on tarjolla se on ollut erillisessä kipossa josta sitä voi lisätä omaan ruokaansa. Kasvissyöjiä meidän kymmenenhengen vapaaehtoisporukasta on ymmärtääkseni neljä, mutta kaikki täällä tuntuvat joka kerta valitsevan kasvisruuan, joten vaikka lihaa olisi tarjolla niin se ei usein mene kaupaksi.
Toinen huomio ruuissa on se että olin odottanut syöväni täällä paljon tulisempaa ruokaa! Ruoka on monesti ihan mukavasti maustettua, mutta vain kerran on tullut se ihana fiilis mikä tulee kun syö oikein tulista ruokaa ja nenä aukaisee hanansa ja silmät vuotavat.
Olen myös lukenut ja kuullut että nepalilaiset eivät syö vasemmalla kädellä, sillä se on likainen (vessakäsi), eivät jaa ruokaansa (siis pyöritä ruokalautasiaan pöytäseurueessa maistellen) koska se (rituaalisesti) saastuttaa ruuan ym. Mutta nämä eivät ole kyllä näkyneet ainakaan toistaiseksi näkemissämme ruokailuympäristöissä. Monet paikalliset näyttävät tyytyväisenä käyttävän vasenta kättään ruokailussa apuna. Lisäksi kun kiersimme yhtenä päivänä temppeleitä vapaaehtoisporukankanssa ja menimme paikallisen kielenopettajamme johdolla ravintolaan tämä itsekin kysyi haluaisiko joku maistaa hänen momojaan ja tarjosi chilikastikkeensa saksalaiselle vapaaehtoiselle. Ilmeisesti siis nämä tavat eivät ole kovin tulenarkoja ainakaan ihan pääkaupunkialueella. Saa nähdä mikä meininki on ensi viikon kylävierailulla Lamatarissa.

torstai 30. heinäkuuta 2009

Mansikkakakku


Viimeisenä asiana ennen meidän lähtöä kaukomaille halusimme tehdä vielä aika perinteikkäästi suomalaiseen kesään kuuluvan mansikkakakun. Käytimme ohjeena Vegaaniliiton sivuilta löytyvää reseptiä sillä emme ole suuria täytekakun ystäviä ja halusimme käyttää mahdollisimman perusreseptiä. Ohje oli ihan käypä vaikka vähän sitä hioisimmekin jatkossa.

Tarvitset pohjaan:

- 190 g sinistä Keijua (plus vähän vuoan voiteluun)
- 7-9 dl vehnäjauhoja
- 1,5 tl vanilliinisokeria
- 5 1/4 tl leivinjauhetta
- 3,4 dl sokeria
- 4,5 dl soija- tai kauramaitoa

Väliin ja kakun päälle tarvitset vielä:

- mansikoita
- kaksi purkkia soijakermaa
- tilkka limukkaa kostukkeeksi
- banaania tai muita marjoja, tai vaikka hilloa

Toimi näin:
Sotke pohjan kuivat ainekset keskenään sekoita sitten sormin joukkoon margariini ja kun massa on tasaista niin lopuksi soijamaito hellästi taikinamassaa käsitellen.
Voitele ja korppujauhota vuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 200 asteella alimmalla tasolla n. tunti (ohjeessa sanottiin 1 h 15 minuuttia, mutta meillä ainakin alle tuntikin olisi riittänyt). Jäähdytä jonkin aikaa ja kumoa sokeritetulle alustalle.

Kun kakku on kokonaan jäähtynyt leikkaa se kolmeen osaan. Kostuta sitten hieman pohjaa, lisää haluamasi täytettä ja kermavaahtoa. Lisää toinen osa ensimmäisen päälle ja toista samat toimenpiteen. Päällimäinen osa puolestaan vain kostutetaan, lisätään kermavaahto ja koristellaan. Lopuksi nauti. Kakku on parhaimmillaan kun se on seissyt jonkin aikaa viileässä jolloin pohja on imenyt kosteutta.

Meidän tekemämme kakku oli vain vähän kostutettu, ja siksi aika kuiva joten suosittelemme kostuttamaan kakkua reilummin, ohjeessa oltiin myös kehoitettu käyttämään vehnäjauhoja yhdeksän desiä, mikä oli mielestämme turhan paljon joten vähempikin varmasti riittäisi. Tästä huomaa kun ei itse ole maailman suurin täytekakun ystävä, että kehitettävää tällä alalla olisi. Ehkä sitten kun palaamme Nepalista niin palaamme asiaan ja teemme vielä haastavamman kakun!

keskiviikko 8. heinäkuuta 2009

Tiedotus

Muutama onkin jo saattanut ihmetellä, miksi reseptejä ei ole julkaistu pitkään aikaan. Tähän on kuitenkin hyvä (teko)syy!
Vegemenun kirjoittajat ovat nimittäin innokkaasti tehneet kahdeksan tunnin työpäiviä, ja iltaisin valmistautuneet elokuun alkua varten, sillä silloin me suuntaamme reseptivihkomme kohti uusia tuulia Nepalin Kathmandussa. Lähdemme tekemään sinne opintoja ja vapaaehtoistyötä orpokotiin, joten merkinnät vähenevät, siis ainakin aiemman mittapuun mukaan. Arvaan nimittäin, ettemme malta joka viikko kirjoittaa vähän toisistaan poikkeavia paikallisen ruuan, dal bhatin, reseptejä, mutta suunnitelmissa on jatkaa jokatapauksessa kirjoittelua. Vaikka kaikki merkinnät eivät olisi puhtaasti reseptejä niin ruuan ympärillä kuitenkin pyöritään!

Toisenlaisia kokemuksia vapaaehtoistyöstä ja muista asioista Nepalista kirjoittelemme blogiin http://voluntarily-yours.blogspot.com/
Tervetuloa sinnekin!

keskiviikko 27. toukokuuta 2009

Chilisuklaakakku (n. 10 annosta)

Tämä ohje on ilmeisesti ollut Helsingin Sanomissa 27.3.2008, itse lähinnä vain vegaanistin tämän.
Kivasta kuvasta kiitos Mariannelle!

Tarvitset:
- 150 g margariinia (+ nokare vuoan voiteluun)
- 3,5 dl sokeria
- n. 1 dl soijajauhoja
- n. 1 dl vettä
- 1 dl tummaa kaakaojauhetta
- 2,5 dl erikoisvehnäjauhoja
- 1 rkl vaniljasokeria
- 0,5 tl suolaa
- teelusikan kärjen verran tulista chiliä (vältä niitä kaupan chilimausteseoksia, joissa on joukossa valkosipulia ym. itsellä oli jotain todella tulista chilijauhetta chilikauppa.fi:stä)

Lisäksi halutessa päälle tomusokeria tms. Mielestäni marjat, etenkin puolukat, tuo kakkuun kivaa raikkautta, mutta pakastemarjat mössääntyy kakun päälle aika nopeasti.

Valmistus:
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen, ja voitele sitten kakkuvuoka. Minä käytin irtopohjavuokaa, johon laiton leivinpaperin pohjalle, joten siitä tarvitsi rasvata vain reunat. Sulata rasva (jos on ovela, ja on uunin kestävä kippo niin käytä laita rasva sulamaan lämpiävään uuniin), ja kaada sen joukkoon sokeri ja soijajauho-vesiseos, vatkaa.
Yhdistä toisessa astiassa kuivat aineet, chilin kanssa saa olla varovainen, sillä ei ole kovin hauskaa polttaa suuta kakkua syödessä (kokemuksen syvä rintaääni....). Lisää sitten ne siivilän läpi taikinaan, sekoita. Kaada sitten taikina vuokaan, ja paista 20 minuuttia. Kakku saa jäädä sisältä kosteaksi.
Kakun jäähdyttyä kippaa se tarjoiluastiaan, ja sirota päälle tomusokeria.

tiistai 19. toukokuuta 2009

Banaanikeksikookosjäätelö (8 annosta)


Herkkujen herkku tämä(kin) jäätelö! Itsetehdyssä jäätelössä on se ehdoton etu, että saa tehdä juuri niin ihastuttavan hullunkurisia maku- yhdistelmiä kuin haluaa ja laittaa niin paljon makua kuin haluaa, toisin kuin kaupan jäätelöissä, missä monesti sitä täytemakua on vain nokare.
Herkullisesta kuvasta kiitos kämppiksellemme Mariannelle.

Tarvitset:
- 2 prk soijakermaa (yhteensä 4 dl)
- 1 prk kookoskermaa
- 3-4 banaania (mahdollisimman kypsiä)
- 100 g kaurakeksejä

Sitten toimintaan:
Vatkaa kylmettyneet kermat vaahdoksi. Muussaa joukkoon banaanit ja murskaa myös keksit joukkoon pieniksi paloiksi.
Sekoita ja kaada rasiaan, pakasta. Muista ottaa jäätelö sulamaan ajoissa ennen nauttimista, sillä suoraan pakastimesta ottaessa se on liian jähmeää annosteltaviksi.

sunnuntai 17. toukokuuta 2009

Hummus

Onpa ollut ihan päätöntä menoa viimeisen kuukauden ajan. Tuntuu että olemme eläneet joko kotona kymmenessä minuutissa väsätyillä pikaruuilla, tai tapaamisissa, leireillä ym. muiden valmistamilla ruuilla tai sitten vaan väsyksissä ollessa nähneet nälkää. Ei siis ole pahemmin ehtinyt ruokaa ajatuksella laittamaan. Asia ei nyt ihan tähän hätään ehkä muutu, kun koulussa tarvitsee välillä viihtyä melkein yksitoistatuntisia päiviä, mutta kohtahan kesäkin jo koittaa!

Teimme tämän kuun kämppikseni Mariannen kanssa läksiäisjuhliimme mm. pinaatti- ja porkkanasämpylöitä ja niiden kaveriksi hummusta. Kävikin niin että Marianne osoittautui varsinaiseksi hummustaikuriksi, ja loihti siitä ihan mielettömän hyvää. Hummus katosi pöydältä salaman nopeasti ja karskimmatkin sekasyöjät kyseli reseptiä. En siis kuvaa ehtinyt tästä suosikkierästä nappaamaan, joten kuvassa pällistelee toinen erä hummusta, johon eivät aurinkokuivatut tomaatit päässeet mukaan.

Tarvitset:
- n. 6 dl keitettyjä kikherneitä (itse keitimme n. kolmenlitran kattilallisen kikherneitä ja erotimme siitä vain pienen osan tätä varten. Papuja yleisesti ottaen kannattaa keittää iso erä ja vaikka pakastaa osa)
- 2 purkkia aurinkokuivattuja tomaatteja (käytimme purkkia jonka paino öljyineen oli 200 g ja itse tavaraa 95 grammaa)
- yhden sitruunan mehu
- 1 dl vettä
- loraus oliiviöljyä
mausteeksi kuivattua persiljaa, suolaa, hieman chiliä ja valkosipulia/valkosipulijauhetta

Toimi näin:
Soseuta kikherneet massaksi, jos ei sauvasekoittimesi, tehosekoittimesi tai muu vastaava soseuttimesi pure niihin sellaisenaan niin lisää jo tässä vaiheessa vesi nesteeksi.
Tämän jälkeen lisää muut ainekset ja tehosekoita massa tasaiseksi massaksi.
Aseta valmis hummus pöydälle ja väistä keittiöön rynnivää nälkäistä ihmismassaa.

lauantai 25. huhtikuuta 2009

Karjalanpiirakoita (n. 20)


Karjalasta kajahtaa: Suomessa, tai ainakaan Itä-Suomessa ei taida olla kovin montaa ihmistä jotka eivät ole karjalan-piirakoita syöneet. Ne ovat itselleni suurta herkkua, joten ajattelin niitä sitten tehdä. Karjalanpiirakkataikina on todella helppo tehdä, mutta riisipuuron tekemiseen kannattaa varata reilusti aikaa. Vegaanisille riisipuuron voi tehdä kaura- tai soijamaitoon, mikä ei huhuista huolimatta vaikuta makuun mitenkään. Jotkut ovat tosin sitä mieltä, että puurosta olisi tullut makeampaa.

Taikinan tekoon tarvitaan:
1 tl suolaa
2½ dl ruisjauhoja
2½ dl vehnäjauhoja
2 dl vettä
1 rkl öljyä
täytteeksi riisipuuroa
sinistä keijua

Sekoita kuivat ainekset (suola + jauhot) ja sekoita. Lisää sen jälkeen kylmää vettä ja vaivaa, kunnes taikinasta on tullut sopivan taikinamaista. Lisää tarvittaessa hiukan jauhoja. Öljyä voi myös lisätä hieman. Kun taikina on mielestäsi sopivan tuntuista, jaa taikina kahteenkymmeneen osaan, ja kauli niistä ohuita (siis oikeasti ohuita) soikioita.

Levitä riisipuuroa lätyille ja rypytä. En osaa sanoa mitään hyviä ohjeita kuinka paljon tai kuinka vähän sitä kannattaa levittää: luultavasti sinunkin piirakoista tulee hiukan rumia kirkkoveneitä niin kuin meilläkin. Tekemällä oppii, ja täydellisimmät karjalanpiirakat olen nähnyt vain isoäitini luona, joka sentään rypytti muutaman satatuhatta karjalanpiirakkaa elämänsä aikana. Kunhan vaan levität sen verran vähän, ettei puuro tursua yli äyräittensä, kun rypytät piirakan reunoja.

Sulata vielä nokare rasvaa ja voitele piirakat. Paista piirakat 250 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes ne näyttävät syötäviltä. Omat piirakkani olisivat saaneet luultavasti olla vielä muutaman minuutin, kun niistä tuli hiukan kelmeitä, tai sitten en voidellut niitä kunnolla.