sunnuntai 17. toukokuuta 2009

Hummus

Onpa ollut ihan päätöntä menoa viimeisen kuukauden ajan. Tuntuu että olemme eläneet joko kotona kymmenessä minuutissa väsätyillä pikaruuilla, tai tapaamisissa, leireillä ym. muiden valmistamilla ruuilla tai sitten vaan väsyksissä ollessa nähneet nälkää. Ei siis ole pahemmin ehtinyt ruokaa ajatuksella laittamaan. Asia ei nyt ihan tähän hätään ehkä muutu, kun koulussa tarvitsee välillä viihtyä melkein yksitoistatuntisia päiviä, mutta kohtahan kesäkin jo koittaa!

Teimme tämän kuun kämppikseni Mariannen kanssa läksiäisjuhliimme mm. pinaatti- ja porkkanasämpylöitä ja niiden kaveriksi hummusta. Kävikin niin että Marianne osoittautui varsinaiseksi hummustaikuriksi, ja loihti siitä ihan mielettömän hyvää. Hummus katosi pöydältä salaman nopeasti ja karskimmatkin sekasyöjät kyseli reseptiä. En siis kuvaa ehtinyt tästä suosikkierästä nappaamaan, joten kuvassa pällistelee toinen erä hummusta, johon eivät aurinkokuivatut tomaatit päässeet mukaan.

Tarvitset:
- n. 6 dl keitettyjä kikherneitä (itse keitimme n. kolmenlitran kattilallisen kikherneitä ja erotimme siitä vain pienen osan tätä varten. Papuja yleisesti ottaen kannattaa keittää iso erä ja vaikka pakastaa osa)
- 2 purkkia aurinkokuivattuja tomaatteja (käytimme purkkia jonka paino öljyineen oli 200 g ja itse tavaraa 95 grammaa)
- yhden sitruunan mehu
- 1 dl vettä
- loraus oliiviöljyä
mausteeksi kuivattua persiljaa, suolaa, hieman chiliä ja valkosipulia/valkosipulijauhetta

Toimi näin:
Soseuta kikherneet massaksi, jos ei sauvasekoittimesi, tehosekoittimesi tai muu vastaava soseuttimesi pure niihin sellaisenaan niin lisää jo tässä vaiheessa vesi nesteeksi.
Tämän jälkeen lisää muut ainekset ja tehosekoita massa tasaiseksi massaksi.
Aseta valmis hummus pöydälle ja väistä keittiöön rynnivää nälkäistä ihmismassaa.

4 kommenttia:

 1. Meillä hummuksessa on lähes aina myös tahinia. Nam-nam! On kyllä loistava vegaaninen leipälevite, terveellinen ja herkullinen. Meillä on muuten samaa kokemusta siitä että sekasyöjätkin ovat olleet hummuksesta ihan innoissaan. Olen huomannut että kauppoihinkin on ilmestynyt valmiita hummuksia pienissä purkeissa gourmetjuustohyllyihin!

  VastaaPoista
 2. Mekin oltaisiin laitettu tahinia, mutta sitä ei just sillon sattunut olemaan meillä, niin jätettiin pois. Oikein hyvää tuo oli ilmankin!

  Minusta hummuksessa ja muissa papu/linssilevitteissä on just se hyvä puoli, että ne on paljon maukkaampia, ja täyttävämpiä kuin perus Keiju, ja tulee edulliseksikin, jos ei kovasti ala hifistelemään täytteissä (aurinkokuivatut tomaatitkin on aika kalliita kyllä...).

  Noi kauppojen hummukset on kyllä ollut hauska juttu! Ei ne kyllä yhtä maukkaita ole kuin itsetehdyt.

  VastaaPoista
 3. Yksi hyvä versio on maapähkinävoihummus. Eli maapähkinävoita klöntti sekaan. Kiva blogi teillä!

  VastaaPoista