maanantai 7. helmikuuta 2011

Itsetehty jugurtti


Itsetehty jugurtti

Nyppivätkö maitotuotteet? Alkavatko kaupan jugurttipurkit ja E-koodihelvetti ahdistaa? Tiesitkö, että jugurttia voi tehdä myös itse ja vieläpä vegaanisti ja kypsentämättä? Olemme tehneet jugurttia toistaiseksi cashewpähinköistä ja manteleista, ja lopputulos on aina ollut maukas ja ainutlaatuinen. Jugurtin tekemiseen menee aikansa, koska kyseessä on käymisprosessi, mutta ainakaan sinun ei tarvitse pelleillä säilöntäaineiden ja kaapin perälle kerääntyvien purkkien kanssa!

Tarvitset:
2,5 dl cashew-pähkinöitä tai 1,75 dl kuorittuja manteleita (mantelit voi itsekin kuoria myös liottamisen jälkeen, mutta se on aikaa vievää)
3,5 dl vettä
1 maitohappobakteerikapseli

Kiehauta vesi ja anna sen jäähtyä noin 40-asteiseksi. Laita pähkinät likoamaan veteen yön yli tai ainakin 8 tuntia. Surauta tämän jälkeen pähkinät ja vesi (cashew pähkinöillä voi käyttää samaa vettä, jos käytät kuorimattomia manteleita niin vaihda vesi kuorinnan jälkeen) tasaiseksi massaksi. Halkaise kapseli ja sekoita sisältö massaan. Laita kannelliseen purkkiin ja pidä huoneenlämmössä 1-2 päivää. Valmis rahka tuoksuu jugurttimaisen happamalta ja säilyy jääkaapissa noin viikon. Jugurtin makua voi muunnella käymisprosessin aikana muuttamalla lämpötilaa ja käymisaikaa. Tämä on pelkkä vanillaversio, joten lisämakua saa lisäämällä esimerkiksi kookosjauheella.

Ohje on oiottu Keittiökameleontin vastaavasta ohjeesta.

2 kommenttia:

  1. Meinaako noi maitohappobakteerit niitä apteekista ostettavia? Mitä merkkiä ootte käyttäneet juguttiin?

    VastaaPoista
  2. Pia: Joo, maitohappobakteereita myydään apteekeissa mutta myös isommissa kaupoissa. Itse ostin Colon Clearin maitohappobakteeritabletteja Anttilasta. Tietenkin kannattaa katsoa, että tableteissa ei ole liivatetta.

    VastaaPoista