maanantai 21. kesäkuuta 2010

Murheellisten mangojen sorbetti 5-7 annosta


Ensin näin alkuun vuodatus suomesta löytyvistä mangoista:
Olipa kerran päivä kun menin ruokakauppaan etsimään mangoja. En meinannut millään löytää, kunnes apukokkini löysi kämäisen korin kämäistäkin kämäisemmät otukset joita mangoiksi nimitettiin. Nepalissa totuin ihanan mehukkaisiin, tuoksuviin mangoihin jotka on väriltään kelta-oransseja ja muodoltaan pisaramaisia. Suomesta löytämämme (muistaakseni Portugalilaiset) mangot oli väriltään puna-viher-ruskeita, muodoltaan möykkyjä ja haisikin vaan säilöntäaineelta. Vitsi ikävöin teitä oi Nepalin mangot!

No kypsyttelin näitä mangoja pari päivää pöydällä, kun minulla ei ollut haisuja oliko möykyt sitten raakoja möykkyjä vai kypsiä möykkyjä, mutta kovilta ne tuntuivat. Sitten päätin alkaa vihdoin tekemään sitä sorbettia, ja mangot paljastuivat vielä vähän raaoiksi... Aina ei voi voittaa.

Ohjetta lähdetty muokkaamaan Susanna Teen Jäätelö - täydellinen nautinto kirjan reseptistä sivulta 56.

Tarvitset

- 2 kypsää mangoa
- 1 sitruuna
- päärynä
- hyppysellinen suolaa
- 115 grammaa sokeria
- 3 rkl vettä
- koristeluun sitruunamelissaa (myös maun takia)

Kuori mangot ja päärynä, mielellään kulhon päällä niin saat mahdolliset mehutkin talteen. Kaavi sitten mangoaines kivien ympäriltä, ja leikkaa myös päärynästä hedelmäliha, mutta varo ettei mukaan joudu päärynän siemeniä.
Purista sitten sitruunasta mehu, ja yhdistä se mangon ja päärynän kanssa samaan kulhoon. Lisää vielä suola ja soseuta mössö huolellisesti vapaavalintaisella kodinkoneella.

Mittaa teflonkattilaan sokeri ja vesi ja lämmitä miedolla lämmöllä hämmentäen kunnes sokeri sulaa. Odota sitten sekoittamatta että seos kiehahtaa ja ota kattila liedeltä. Anna jäähtyä hetki, ja sotke sokeriliuos sitten mango-päärynä massaan. Anna jäähtyä.
Ohjeessa neuvottiin laittamaan massa kahdeksi tunniksi jääkaappiin, mutta en ymmärrä mikä pointti tässä on - minä vain loppujäähdytin sorbetin jääkaapissa ja siirsin melko pian massan pakastimeen. Ohjeessa neuvottiin myös pitämään sorbetti rasiassa ilman kantta, mutta itse ajattelin että parempi pitää se siellä vaikka kansi raollaan, sillä en halua sorbettiin mitään pakastimen makua. Jos joku tietää onko kannettomuudella joku pointti, niin kertokoot.
Kun sorbetti on pakastunut jonkinverran n. 3-4 tuntia pakastimeenlaiton jälkeen riko jääkiteet haarukalla tai vapaasti valittavalla kodinkoneella. Anna pakastua kunnes sorbetti on kovaa.

Itse nautimme sorbettia vasta seuraavana päivänä, jolloin seos oli mennyt hyvin kovaksi. Sorbetin pitikin antaa sulaa hetken aikaa huoneenlämmössä, että siitä sai kaavittua jotain irti. Totesimme myös että koristeluun käytetty sitruunamelissa sopii makuun tuoden siihen "sen pienen lisän". Maku oli kaikkien koemaistajien mielestä hyvä, ja pieni hedelmälihan tuoma rakeisuus oli siihen piste iin päälle. Koemaistajat ja minä suosittelemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti