tiistai 20. heinäkuuta 2010

Nepali chia (3 kuppia)


Eli miten tehdään nepalilaista teetä.

Tarvitset:
- mustaa teetä (heitin summassa kattilaan, ei siis tullut mitattua, pusseina varmaan kolme)
- 2 kuppia vettä
- 1 kuppi soija/kauramaitoa
- n. 3 rkl sokeria (kun tekee isoihin kuppeihin, nepalilainen tee on hyvin makeaa)

Mittaa kattilaan vesi ja maito, ja laita kuumenemaan. Kun neste alkaa kiehua lisää sokeri ja tee, anna hautua kannen alla kuumentamatta kunnes tee on saanut kauniin värin.
Sokeri yleensä nepalissa lisätään jo valmistusvaiheessa, joten kuppiin kaadettu tee on valmista juotavaksi. Perinteisesti se on hyvin makeaa, esimerkiksi neljään pieneen kuppiin teetä lisätään kolme kukkurallista ruokalusikallista sokeria! Tämä johtunee siitä että Nepalissa syödään normaalisti vain kaksi kertaa päivässä, jolloin teellä on merkitystä myös energian saannin kannalta.
Hauskana asiana meillä tuli vastaan tieto että nepalilaiset terveystietoiset naiset jättää perinteisestä teestä (lehmän)maidon pois, sillä se mielletään epäterveelliseksi. Sokeria kuitenkin pitää olla!

Teen maustamisesta:
Nepalissa ja Intiassa usein maustetaan teetä, tätä voi kokeilla heittämällä teehen esimerkiksi hieman raastettua inkivääriä, neilikan kukkia ja kanelia.
Välillä sokeroituun mustaan teehen lisättiin myös huhmareella jauhettua mustapippuria, tämä ilmeisesti auttaa nuhaan. Ainakin se lämmitti kivasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti