keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Intialainen naan-leipä (n. 10 leipää)


Naan-leipää syödään pääasiassa Intiassa, mutta myös Nepalissa törmäsimme tähän hyvin monissa ravintoloissa. Naania saa Suomesta sekä intialaisissa että nepalilaisissa ravintoloissa. Valitettavasti naan ei useimmiten ole vegaanista, vaan tehdään jugurttiin, joten ulkomaille lähettäessä joutuu joko jättämään naan-herkkutelut tai joustamaan.

Nepalissa söimme parhaimmat naanit Down Town Tandoori -nimisessä ravintolassa, Maharajgunj-alueella (älkää antako torakoiden säikyttää <3). Se on vihreä rakennus päätien varrella, Japanin suurlähetystön jälkeen. Myös Third Eye -ravintolassa Thamelissa on tosi hyvät naanit, ehkä jopa paremmat kuin Down Townissa, mutta mauttomammat curryt. Tämä löytyy Thamel Chowkista (Thamelin keskusristeyksestä) etelään päin käveltäessä oikealta puolelta.

Piti tätä tietenkin Suomessakin tehdä, joten eikun naan-reseptiä kehiin ja uuni kuumaksi! Nämä eivät ole aivan yhtä hyvät kuin Nepalissa, mutta meiltä varmastikin puuttuu joku salainen viisaus näiden tekoon. Maittoivat nämäkin! Vegaaniseen versioon tarvitaan:

2 dl maustamatonta soijajugurttia
2 dl vettä
1 tl suolaa
9 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl öljyä

voiteluun:

1 dl sulatettua voita (Sininen Keiju on vegaanista)
1 tl paprikajauhetta
1 tl valkopippuria
"muutama" pilkottu valkosipulinkynsi
1 tl suolaa

Sekoita kuivat ainekset ja kosteat ainekset erikseen ja lämmitä uuni 250-asteiseksi. Sekoita kuivat ja kosteat ainekset yhteen kulhossa ja vaivaa voimakkaasti. Kun seos on taikinaa, laita se jauhotetulle leivinalustalle ja jatka vaivaamista. Erottele taikinasta palloja, riippuen kuinka isoja leipiä haluat tehdä. Laita ne 10 minuutiksi leivinliinan alle ja anna itsesi ja taikinan hetken levähtää ;) Kauli taikinasta ohuita pyöreitä tai soikeita leipiä, ja anna niiden levähtää vielä 5 minuuttia. Paista leipiä noin 5 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet väriä. Tämä saattaa näyttää vähän friikiltä, mutta leivät paisuvat palloiksi! Tämä on normaalia, sinun ei tarvitse pelätä uunisi puolesta. Jos leivät eivät paisu tai paisuvat vain osittain, et ole vaivannut niitä tarpeeksi hyvin (ovat ne silti syötäviä).

Voiteluun sulata voi ja lisää mausteet, sekoita. Sivele kuumat leivät seoksella. Meillä oli debatin aiheena pitääkö leivät voidella ennen vai jälkeen paistamisen, ja me kokeilimme kummallakin tavalla. Kyllä se meidän mielestämme toimii jos ne voitelee ennenkin.

Naan-leipiä voi modailla mm. paistamalla ne juuston kanssa (cheezly tai tofutti-juustoviipaleet) ripottelemalla juustoraastetta päälle ennen paistamista. Vaihtoehtoja on muitakin, jos mielikuvitus vain jaksaa laukata!

Tämä resepti on muokattu tämän pohjalta.

1 kommentti: