torstai 21. lokakuuta 2010

Seitankinkku


Joulu lähestyy! On siis aika kaivaa kirveet esiin ja lahdata miljoonia possuja joulupöydän pääesintyyjäksi. Tai sitten tehdä ekoteko ja tehdä maukas seitankinkku.

Mielestämme parhaimmillaan tämä kinkku on yön yli levänneenä leivän päällä sinapin kera.

Tämä mötkylä tehdään pääasiassa gluteenijauhoista, ja myötäilee Chocochilin Vegaanin joulukinkku -reseptiä. Kinkusta ei tule ihan valtavan suurta, joten isommalle porukalle näitä kannattaa paistaa useampi.

Itse taikinaan tarvitsee

4 dl gluteenijauhoja
1 dl gramjauhoja
1 dl soijajauhoja
1 rlk kasvisliemijauhetta (me jauhoimme yhden kasvisliemikuution huhmareessa)

Mausteeksi jauhojen sekaan laitoimme mm. valkopippuria, valkosipulia ja paprikajauhetta. Vinkki! Jos jostain syystä sinulla on ylimääräisiä paprikoita, ne kannattaa kuivata pilkkomalla ne paloiksi ja pitämällä uunissa pienellä lämmöllä. Näin paprikat voi käyttää sellaisenaan tai jauhaa, jolloin niihin tulee jännä savuinen aromi.

Kun kuivat ainekset ovat sekoitetut, sekoita keskenään kosteat ainekset:

2,5 dl vettä
0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl oliiviöljyä

ja sekoita ne sitten kuiviin aineksiin.

Vaivaa muutama minuutti ja tee paistin muotoinen mötkylä. Tee marinadi (oliiviöljyä, soijakastiketta, omenaviinietikkaa, vettä ja tomaattipyrettä) ja anna marinoitua pari tuntia, mielellään yön yli. Marinoinnin jälkeen kääri paisti folioon ja paista 1,5 tuntia 175 asteessa. Paisti kannattaa kääriä aika tiukaksi paketiksi, ettei siitä pääse karkaamaan liiaksi kosteutta. Meidän kinkkumme ovat olleet vähän kuivahkoja.

Jotkut ainekset, kuten reseptissä mainitut jauhot, voivat olla aloittelijalle tuntemattomia. Ainakaan gluteenijauhoja tai gramjauhoja ei ole tullut marketissa törmättyä, joten on käännyttävä erikoiskauppojen puoleen. Punnitse ja Säästä on ketju, josta löytyy kaikenlaisia erikoisruokatuotteita, mutta se löytyy vain muutamista suurista kaupungeista. Ekolo on myymälä (Jyväskylässä) ja nettikauppa, josta voi tilata kotiin erilaisia erikoistuotteita jauhoista, siemenistä ja kosmetiikkatuotteista lähtien. Ekolossa gluteenijauhot maksavat 2,4 €/250 grammaa - valmista seitania tällä määrällä saat noin puoli kiloa! Puolikiloa gramjauhoja taas maksaa 6,2 €, mutta ne ovatkin aika riittoisia.
Tietämättömille tiedoksi vielä että gluteeni on vehnäproteiinia. Gramjauhot taas tarkoittaa samaa kuin kikhernejauhot. Ja ei, et voi korvata näitä aineksia muilla jauhoilla, mutta seitania voit tehdä myös tavallisista vehnäjauhoista huuhtomalla niistä pois kaiken tärkkelyksen - siitä meillä olikin ohje jo aiemmin.

perjantai 1. lokakuuta 2010

Seitan vehnäjauhoista


Kuvassa valmis seitanpihvi tattikastikkeella.

Seitan on siis vehnägluteenia eli vehnäproteiinia.

Olen seurannut että meidän blogista etsitään eniten ihan perusreseptejä, mitä tehdä soijasuikalaista ja sen sellaista. Siksipä laitankin nyt tällaisen perusreseptin miten tehdä seitania vehnäjauhoista. Seitanin teko vehnäjauhoista on aikaavievää, erityisesti kun vertaa gluteenijauhoista tekoon, mikä ei vie aikaa oikeastaan ollenkaan. Vehnäjauhojen etu on kuitenkin se että ne on kaikkien saatavilla ja halpoja. Negatiivinen puoli on että saadakseen aikaan seitania reilun nyrkin kokoisen pallukan tarvitsee sitä varten 11 dl vehnäjauhoja. Hävikki on suurta sen takia että seitan valmistetaan huuhtomalla vehnäproteiinin joukosta kaikki tärkkelys pois. Hävikki ei ole varmaan menetys terveellyllisistä syistä mutta kyllä opiskelijaa vähän kauhistuttaa huuhtoa ruokaa viemäriin.

Huomaathan että seitanin ideana on nimenomaan tuottaa vehnäproteiinia. Älä siis yritä valmistaa seitania vaikkapa sotkemalla osa vehnä- ja osa ruisjauhoja!

Muistutan kaikkia proteiinin tärkeydestä, ja muistattehan että ette saa päivän proteiineja yksipuolisista lähteestä! Kokeilkaa vaihteeksi vaikka seitania.

Tarvitset:
- 5 dl vettä
- 11 dl vehnäjauhoja
(keitinvettä ja marinadin)

Sotke vehnäjauhot ja vesi keskenään. Vaivaa kunnes saat aikaan kunnon sitkon.




Hukuta sitten taikinapallo kylmään veteen ja anna sen olla siellä koskematta noin 10 minuuttia.





Kaada sitten kylmä vesi pois ja kaada varovasti esimerkiksi kulhon reunaa pitkin kulhoon niin kuumaa vettä kun kätesi sietää. Vaivaa sitten varovasti taikinaa, vaikkapa niin että siirrät hellästi taikinaa pallon reunoilta keskelle. Jos taikinapallo alkaa hajoamaan se tarkoittaa että olet käsitellyt taikinaa liian rajusti.
Kaada vesi pois kun vesi kulhossa alkaa muistuttamaan väriltään maitoa. Väri veteen tulee tärkkelyksestä, suosittelen siis kaatamaan nesteen vessanpönttöön ettei viemäri tukkeudu.

Kaada sitten kulhoon taas varovasti kylmää vettä ja vaivaa taas varovasti siirtämällä taikinaa reunoilta keskelle. Kun vesi on tarpeeksi valkoista kaada vesi taas pois ja tilalle taas kuumaa vettä.





Jatka tätä kunnes valkoista tärkkelystä ei enää juurikaan jää veteen vaan vesi säilyy kirkkaana. Kylmä-kuuma vaivausta tekemällä taikina hiljalleen kutistuu ja kestää kovempaa käsittelyä. Valmistumista kohti seitan muuttuu jatkuvasti enemmän suonikkaaksi ja kimmoisaksi. Prosessiin vei minulta noin 20 minuuttia sen jälkeen kun olin antanut taikinan aluksi levätä 10 minuuttia.




Kun tärkkelystä ei enää irtoa laita isohkoon kattilaan vettä kuumenemaan ja halutessasi mausta vesi esim. suolalla.
Veden kuumentuessa voit pilkkoa/nuijia/muotoilla seitanin haluamasi kaltaisiksi siivuiksi. Halutessasi voit vain jakaa köntin muutamaan palloon ja vasta keittämisen jälkeen siivuttaa ne. Keittäessä seitanit turpoaa, joten jos päätät muotoilla seitanit ennen keittämistä varaudu turpoamiseen.

Keitä seitaneita noin parikymmentä minuuttia, tai vähintäänkin niin kauan kunnes seitanit pulpahtavat veden pinnalle.
Sitten voit marinoida ne haluamallasi tavalla, ja paistaa pannulla.